Behöver man en lokal Exchangeserver när man flyttat sina mailboxar till Exchange online?

Publicerad 21 oktober 2022 i Advitum Svarar, Blogginlägg

Denna blogg kommer att ta upp frågan om man kan avinstallera den lokala Exchange-servern när migrering till Exchange Online är genomförd? 

Utmaningen

Anledningen till att du inte kan ta bort den sista Exchangeservern on-premise är att det inte är supporterat av Microsoft att använda AD-Connect för att synka konton till Exchange online om du inte har kvar servern då det är det enda supporterade sättet att hantera Exchange attributen på användarkonton. 

  
Att ha kvar den lokala Exchangeservern innebär också att du fortfarande måste patcha kontinuerligt och ha en supporterad version för att använda sk. Hybrid server onpremise. 

 Risken att bli utsatt för externa angrepp är lika stor som när alla mailboxar fanns på servern. 

Lösningen

När Exchange 2019 CU 12 släpptes kom även alternativet att inte längre behöva ha kvar den lokala servern. Sättet man nu hanterar Exchange attributen on premise är via Powershell. 

På en managementserver installeras helt enkelt det commandlets som behövs för att göra ändringar gällande Exchange som därefter synkas till Exchange online. 

Fördelar

Kompetensmässigt behöver du inte hålla dig uppdaterad på Exchange, fokus på Exchange online istället. 

Fördelarna är licenskostnad för Exchange server (inte i alla fall men ofta) 

Man slipper administration/patchning/hantering av en kritisk server som gärna är ett mål för attacker från Internet 

Kostnaden för ytterligare ett VM. 

Advitums erfarenhet

Vi har med gott resultat genomfört avveckling av den sista lokala Exchange-servern och kan rekommendera andra att göra detsamma. 

Kostnadsstruktur

Kostnaden är relativt låg. Vid rätt patchnivå och efter att verifiering av användning av funktioner så är det några timmars arbete att avinstallera och installera cmdlets. 

Läs gärna mer om vår erfarenhet av Exchange och Microsoft 365 här Advitum
Har du frågor eller vill veta mer så kontakta Krister Bernhardsson   

Krister Bernhardsson

072-223 57 45

krister.bernhardsson@advitum.se

Tillbaka

Prenumerera på Advitums nyhetsbrev

Om du väljer att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du att erhålla information om vad som händer på Advitum, våra utbildningar och kundevent, nyttiga blogginlägg och viktiga produktnyheter. Självklart kan du säga upp din prenumeration med en enkel knapptryckning.