Bloggat – Azure Arc

Publicerad 5 november 2019 i Blogginlägg, Nyheter

Marcus Ekström, Advitum

Måndagen 4 november startade Microsoft Ignite 2019 i USA och på plats för att bevaka eventet från Advitum är Marcus Ekström och Marcus Wahlstam. Under första dagens keynote lanserades Azure Arc som är ytterligare ett steg från Microsoft att hjälpa organisationer att dra nytta av fördelarna med Cloud även i on-premise miljön.

Kortfattat kan man förklara Azure Arc med att man integrerar on-prem servrar (Linux och Windows) i Azure Management Portal och får många av de fördelar som resurser har i Azure såsom

  • Automatisk patchning
  • Kontroll av regelefterlevnad
  • Använd policies on-prem som endast kunnat användas i Azure tidigare (Compliance, security osv)
  • Dynamisk skalbarhet
  • Implementera Azure Services direkt till On-prem servrar (och betala för nyttjade resurser)
  • Öppna sidor som kräver IE direkt ifrån Edge

Nedan bild visar övergripande vilka olika alternativ som finns

I praktiken fungerar det genom att man implementerar en agent på on-prem servrar som kommunicerar med Azure (Azure Resource Manager) och de lokala servrarna uppträder sedan som om de vore Azure reurser.

Under keynoten presenterades övergripande konceptet och vi kan förvänta oss mycket mer information de närmaste veckorna. Azure Arc finns i Preview och är du intresserad av att veta mer eller testa redan idag så finns mer info på följande länk https://azure.microsoft.com/en-us/services/azure-arc/

 

Tillbaka

Prenumerera på Advitums nyhetsbrev

Om du väljer att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du att erhålla information om vad som händer på Advitum, våra utbildningar och kundevent, nyttiga blogginlägg och viktiga produktnyheter. Självklart kan du säga upp din prenumeration med en enkel knapptryckning.