Azure AD blir Microsoft Entra ID

Publicerad 23 augusti 2023 i Blogginlägg, Nyheter
Seth Lindholm, Lösningsarkitekt hos Advitum

Microsoft samlar sina produkter kring identitet och åtkomst under namnet Microsoft Entra. När det kommer till just Azure AD så finns ingen anledning till oro, det kommer att fungera som vanligt, även kring licenser enligt Microsoft.

Vill man vara med på vad som förändras och vad som mest är ett namnbyte så kan man titta närmare på Tech Accelerator eller kolla närmare på vad namnbytet innebär på Vi byter namn från Azure AD till Mirosoft Entra ID

Microsoft Entra Internet Access är en Secure Web Gateway som skyddar, software as a service (SaaS), och Microsoft 365 appar. Conditional Access policies utökas med möjligheten att skydda mot hot från internet. Du kan idag vara med i preview om du vill, det kommer att rullas ut för alla under året. Microsoft Entra Internet Access preview.

Microsoft Entra Private Access

Här ges vi möjligheten att framförallt sätta MFA på legacy protocol SMB shares med MFA någon? Ja såklart, vem har inte en utdelning med känslig information som man gärna skulle få lite MFA på innan användare har åtkomst? Microsoft Entra Private Access | Microsoft Security

Graphic showing the Microsoft security service edge ecosystem. It illustrates how you can secure access to any app or resource, from anywhere.

Internet Access och Private Access, tillsammans med Microsoft Defender for Cloud Apps utgör Microsoft’s Security Service Edge (SSE) solution. Läs mer på Microsoft Entra Private Access  Priser för Microsoft Entra Internet Access and Microsoft Entra Private Access kommer när de går från preview till lanserade.

Skydda identiteter i realtid

Microsoft Entra ID Protection blir namnet för Azure AD Identity Protection. Här kommer vi få bättre hjälp med att automatiskt kunna stoppa identitetsstölder när de sker . Men hjälp av machine learning kan vi stoppa, dra in rättigheter eller bara påtvinga fler verifieringar av användarens identitet innan man får tillgång till resurser direkt när det händer något som verkar onormalt i inloggningsförfarandet, risky user sign in och risky users har funnits en stund och har man inte redan implementerat det så är det ett bra första steg. Om en användare gör inloggningar från flera världsdelar inom någon minut så kanske det är läge att påtvinga en MFA som är mindre sårbar för kapning än SMS eller för den delen helt blockera användare. Det är så klart något som kommer skilja sig mellan organisationer och även inom organisationer, att identifiera och säkra upp företagets data i förhållande till hur känslig den är får vi fler och fler verktyg för att göra.

Vi kommer att få en ny dashboard för att snabbt kunna arbeta med de identiteter som uppvisar störst risk och lägga tiden där den gör mest nytta.

New Microsoft Entra ID Protection dashboard showing likely attacks and recommendations.

New Microsoft Entra ID Protection dashboard.

Microsoft Entra

Bilden nedan visar vad man tänker att Microsoft Entra skall omfatta. Vill du ha hjälp med implementation eller för den delen kontrollera er Microsoft miljö i molnet finns vi tillgängliga för dig. Besök Microsoft Entra för att lära dig mer.

Microsoft Entra family of identity and network access products.

The Microsoft Entra family of identity and network access products.

Seth Lindholm

070-149 08 41

seth.lindholm@advitum.se

Tillbaka

Prenumerera på Advitums nyhetsbrev

Om du väljer att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du att erhålla information om vad som händer på Advitum, våra utbildningar och kundevent, nyttiga blogginlägg och viktiga produktnyheter. Självklart kan du säga upp din prenumeration med en enkel knapptryckning.