Microsoft 365 Copilot nu för alla organisationer!

Publicerad 16 januari 2024 i Advitum Svarar, Blogginlägg

Äntligen har Microsoft lanserat Microsoft 365 Copilot för mindre företag och organisationer. Tidigare var man tvungen att köpa minst 300 licenser men i och med lanseringen den 15 jan 2024 kan man köpa så lite som en licens. Man passar samtidigt på att lansera Copilot Pro som är en utökad prenumeration för krävande användare såsom utvecklare, power users, content creators osv.

Sammanfattningsvis innehåller lanseringen följande övergripande punkter

 • Microsoft 365 Copilot för SMB (30$ per user/month)
 • Copilot Pro (20$ per user/month)
 • Copilot Mobile App

Vill du läsa mer detaljer om lanseringen så finns ett blogginlägg från Microsoft på följande länk Bringing the full power of Copilot to more people and businesses – The Official Microsoft Blog

Men vad är egentligen Copilot?

Markus Persson, Advitum AB

Om man frågar Bing Chat Enterprise vad Microsoft Copilot är får man följande svar

”Microsoft Copilot är ett AI-drivet produktivitetsverktyg som använder stora språkmodeller (LLM) och integrerar dina data med Microsoft Graph och Microsoft 365-appar och -tjänster.

Det fungerar tillsammans med populära Microsoft 365-appar som Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams och mer.

Microsoft Copilot ger realtidsintelligent hjälp, vilket gör det möjligt för användare att förbättra sin kreativitet, produktivitet och färdigheter.”

Hur fungerar det?

Många ställer sig nog också frågan hur det fungerar i praktiken och för att beskriva det på ett kortfattat sätt kan man beskriva det som tre olika delar

 • Stora språkmodeller (LLM)
 • Data i Microsoft Graph
 • Microsoft 365 appar

LLM är ett sätt att träna AIn på stora mängder data vilket innebär att relevanta förslag på texter och åtgärder kan föreslås av Copilot vilket hjälper användaren att bli mer effektiv och produktiv. Datat som används är data som lagras i Microsoft Cloud (Microsoft Graph) och som är åtkomligt med aktuell användares behörighet.

Det som man ofta ser som en risk när man diskuterar denna typ av tillämpningar är att användare ska få tillgång till information och data som inte var tänkt för den användaren. Det är en utmaning som man behöver hantera INNAN man börjar implementera Microsoft Copilot.

På vilket sätt hjälper Microsoft 365 Copilot till?

För att enklast beskriva vad Microsoft 365 Copilot kan göra redovisas nedan ett antal scenarion

 • Generera text i ett Worddokument baserat på en fråga eller att sammanfatta från olika källor
 • Ändra ett dokument baserat på en viss input, exempelvis ”mer professionellt”, mer exakt, kortare osv.
 • Skapa en PPT baserat på ett worddokument eller annat textdokument med tydliga direktiv såsom en bild på varje sida, 6 sidor långt och fokus på nya marknader
 • Lägg till en bild baserat på faktorer, exempelvis ”fiskebåt i havet med utlagda nät”
  • Sammanfatta en konversationshistorik i en mailtråd eller förslå lämpligt svar på ett mail
  • ”Email coachning” hjälper dig att exempelvis säkerställa att meddelandet är tydligt och lätt att förstå för mottagaren
  • Sammanfatta en Chat-historik från Teams upp till 30 dagar tillbaka
  • Sammanfatta ett Teams-möte under mötet eller efter mötet
  • Ställ frågor mot ett Exceldokument såsom exempelvis, ”Visa avvikelser i försäljning under 2022”, Hitta och gör en graf för korrelationen mellan marknadskostnader och försäljningsintäkter”
  • Microsoft Chat, en ny funktion, som fungerar som en kontaktyta mot Copilot där du kan ställa frågor såsom ”Sammanfatta mina nya e-post meddelande samt vilka som jag bör svara på”, ”Skriv en bloggpost om vår senaste produkt X”

  Detta är som sagt några exempel på användningsområden och det finns så klart många fler och det tillkommer också nya möjligheter kontinuerligt.

   Hur förbereder man sin data för Microsoft 365 Copilot

   Denna punkt har vi kort berört tidigare och att ha god kontroll på sin data samt någon form av informationsklassning i organisationen är en stark rekommendation innan man aktiverar Microsoft 365 Copilot.

   Vi på Advitum rekommenderar att man använder Microsoft Purview som hjälper organisationen att få insikt och kontroll över sin data samtidigt som man kan nyttja exempelvis klassning av dokument för att erhålla ytterligare säkerhet.

   Vidare kan man med hjälpa av Microsoft Purview hindra känslig data från att lämna organisationen eller till och med bygga så kallade ”Information Barriers” inom organisationen där viss data inte kan utbytas.

   Håll gärna utkik efter vår Workshop för att förbereda din organisation för Microsoft 365 Copilot.   Markus Persson

   Telefon: 070-250 0817
   E-Post: markus.persson@advitum.se

   Tillbaka

   Prenumerera på Advitums nyhetsbrev

   Om du väljer att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du att erhålla information om vad som händer på Advitum, våra utbildningar och kundevent, nyttiga blogginlägg och viktiga produktnyheter. Självklart kan du säga upp din prenumeration med en enkel knapptryckning.