iOS/iPadOS 17 medför nya krav för äldre enheter!

Publicerad 4 september 2023 i Advitum Svarar, Blogginlägg, Nyheter
Ulf Lundh, Lösningsarkitekt hos Advitum

I slutet av september planerar Apple att lansera årets uppdatering till iOS/iPadOS; version 17.  För att installera denna så behöver du en iPhone XR, iPhone SE (andra generationen) eller senare. Här kan man läsa om alla nyheter som kommer med denna uppdatering.

Det finns dock ingen brådska att uppgradera till denna versionen men det blir mycket viktigt att få upp de äldre enheterna ett snäpp. Vad innebär detta för mig som hanterar mina mobiler med ett MDM-system? Det finns flera aspekter att ta hänsyn till och vi ska kika på dem. 

MDM-Systemet (t.ex Microsoft Intune)

Microsoft Intune supporterar i skrivande stund mobila enheter från Apple som har version 14.0 och senare. Det innebär kort och gott att de kan hanteras av Intune; säkerhetsinställningar, applikationsinstallationer etc. När iOS/iPadOS 17 släpps så blir version 14 osupporterat och kan inte längre hanteras av Microsoft Intune. 

( Detta annonserade Microsoft i deras Message Center MC666161 den 9 aug 2023)

 Har ni ett annat MDM-verktyg kan det vara värt att kontrollera när supporten där går ut för respektive version. För att fortsätta kunna hantera enheterna med Intune behöver enheten uppgraderas till minst version 15 och för att göra det behöver man en iPhone 6s eller senare ( full lista från Apple) . 

Påverkan: Enheter behöver uppdateras till minst version 15 för att fortsatt kunna hanteras med Intune.

Säkerhetsuppdateringar

Apple förser alltid de två senaste versioner av iOS/iPadOS med säkerhetsuppdateringar. Det innebär att idag får version 15 och 16 säkerhetsuppdateringar och -fixar. När version 17 släpps så slutar alltså version 15 att få säkerhetsuppdateringar. För att kunna fortsätta att erhålla dessa så behöver enheten uppgraderas till minst version 16 och för att göra det så behöver man en iPhone 8  eller senare ( full lista från Apple) . 

Påverkan: Enheter behöver uppgraderas till minst version 16 för att fortsatt få säkerhetsuppdateringar.

Office-applikationer

I takt med att versionerna uppdateras så medför det även att applikationerna slutar supportera äldre versioner av iOS. Först ut är Outlook som efter att iOS/iPaOS 17 släppts slutar släppa uppdateringar till version 15. 

(Detta annonserade Microsoft i deras Message Center MC666969 den 11 aug 2023).  

Microsoft gör ingenting aktivt för att Outlook ska sluta fungera men eftersom utvecklingen upphör så finns det heller ingen garanti hur länge du kan läsa mailen i mobilen. För att kunna fortsätta att göra detta så behöver enheten alltså uppgraderas till minst version 16 och för att göra det så behöver man en iPhone 8  eller senare ( full lista från Apple). 

Påverkan: Enheter behöver uppgraderas till minst version 16 för att fortsatt kunna använda Outlook (just nu men fler krav kan komma på andra applikationer).

Sammanfattning och rekommendation

  • Enheter behöver uppdateras till minst version 15 för att fortsatt kunna hanteras med Intune.
  • Enheter behöver uppgraderas till minst version 16 för att fortsatt få säkerhetsuppdateringar
  • Enheter behöver uppgraderas till minst version 16 för att fortsatt kunna använda Outlook (just nu men fler krav kan komma på andra applikationer).

Tipset är att så fort ni kan gör en inventering och säkerställer om ni har version 15 eller äldre i er miljö. Tillvägagångssättet varierar beroende på MDM-verktyg men i Intune hittar ni denna info genom att gå till Intune-portalen, klicka därefter på Enheter och sedan på iOS/iPadOS:

På högra sidan ser ni sedan en lista på de iOS/iPadOS-enheter som finns i er miljö tillsammans med vilken användare som använder enheten. Sorterar man på “Operativsystemversion” så ser ni hur nya (och gamla) versioner som finns och vilka enheter som ni bör agera på. Som vi såg ovan så bör ni ta en ordenlig koll på alla med version 15 och äldre. Högst upp kan ni dessutom exportera listan i .csv-format för att kunna hantera i Excel.

Kräv en viss version av iOS/iPadOS

Vill man så finns det möjlighet att blockera registrering av enheter som de inte har en viss nivå på Operativsystemet. Detta görs under Enheter, Registrera enheter och sedan “Plattformsbegränsningar för enhetsregistrering”. Klicka på “Alla användare” till höger om Standard.

Under Egenskaper finns alternativet Plattformsinställningar och här väljer man lägstaversion för att få registrera enheten i Intune, i detta fallet iOS/iPadOS 16.0.0;

Tips och länkar

iPad-modeller som är kompatibla med iPadOS 16

iPads-modeller som är kompatibla med iPadOS 15

iPhone-modeller som är kompatibla med iOS 16
iPhone-modeller som är kompatibla med iOS 15

I skrivande stund finns ingen officiell lista från Apple på vilka modeller som är kompatibla med iOS/iPadOS 17. 

Vill ni veta mer så kontakta gärna Ulf för mer information!

Tillbaka

Prenumerera på Advitums nyhetsbrev

Om du väljer att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du att erhålla information om vad som händer på Advitum, våra utbildningar och kundevent, nyttiga blogginlägg och viktiga produktnyheter. Självklart kan du säga upp din prenumeration med en enkel knapptryckning.