Expertintervjuer inför Advitums Inspirationsdag

Publicerad 13 mars 2017 i Nyheter

Två ”heta” områden inom IT just nu är Molnet och Ransomware. På Advitums Inspirationsdag träffar du två ledande experter inom dessa områden, Markus Lassfolk, MVP från Truesec samt Joseph Abou-Haidar, säkerhetsexpert från Bitdefender.

Vi har passat på att intervjua dem kring vad de kommer att berätta om under dagen så ta en minut och läs vad dessa två Gurus anser om sina respektive områden.

Markus Lassfolk, Truesec

1.Vilken är den största utmaningen du ser när företag och organisationer börjar använda Azure?

Dels att man behöver designa lösningar efter de förutsättningar och fördelar som finns i Azure, man kan inte bara köra på som man gjort tidigare. Och dels att utvecklingen går så hiskeligt fort att det som var en begränsing igår och som inte gick att göra då redan idag fungerar och imorgon kommer andra nya funktioner. Man behöver hela tiden hålla sig ajour med vad som händer i de publika molnen.

2.Många tycker att Azure låter dyrt, är det dyrt?

Man kan inte bara jämföra Azure priserna rakt upp och ned, det finns många faktorer som påverkar priset. T.ex det kanske inte är mest lönsamt att fytta ett 128GB SQL Cluster till Azure, men om man istället nyttjat Azure PAAS tjänst för Databaser så kan man få både bättre prestanda och lägre total kostnad när man inte heller behöver administrera och patcha operativsystemet etc.

3.Hur brukar man börja med ett Azure-projekt?

I ett migrerings projekt behöver man kartlägga hur lösningen ser ut idag, vilka komponenter som är inblandade och vilken prestanda och hårdvarukrav den har. Därefter tittar man på hur man skulle designat lösningen idag om man kunde börja om från början, samt tittar på vilka möjligheter det finns i Azure och hur man kan nyttja dessa. Med andra ord, behöver man i projektet både ha personer med god kunskap av den existerande lösningen, men också personer som vet hur man nyttjar Azure på bästa sätt.

Slutligen skapar man en migreringsplan för hur man ska ta sig från den nuvarande designen till den nya designen.

4.Vilken är den coolaste nya funktionen i Azure?

Jag älskar möjligheterna som OMS/LogAnalytics ger för övervakning, analys, automation och s.k ’machine learning’.

 

Joseph Abou-Haidar, Bitdefender

1.Tror du Ransomware kommer att avta någon gång?

Tyvärr så ökar den siffran årligen på den typen av skadlig kod, och det finns inga indikationer om att det kommer avta i framtiden heller. Främsta orsaken har varit de  lättåtkomliga summorna hackarna lyckas ruffa till sig från olika organisationer. Vi som säkerhetsleverantör jobbar aktivt med att ta fram nya teknologier för att stoppa härvan och göra livet svårare för så kallade ”CyberCriminals”.

2.Kan verkligen ”vem som helst” köpa en färdig lösning för att skicka Ransomware?

För att ta fram en elak skadlig kod, så behöver generellt en hackare kunskap inom olika programmerings språk, skript,  samt påläst inom olika miljöer och infrastruktur.  Dock så behövs inte den bakgrunden längre för att ta fram en ransomware, så det skulle kunna vara ”vem som helst”, Som kan söka sig informationen på ”the Darkweb”, och ladda ner ett verktyg som erbjuder användaren enkla steg för att generera en ny ”ransomware”

3.Vilken är den enskilt bästa insatsen man kan göra för att skydda sig mot Ransomware?

I första steg, implementera en säkerhets lösning som har ransomware i fokus.  När det kommer till mänsklig faktor så handlar det om att utbilda de anställda i slutändan, t.ex  känna igen misstänkta E-post, surfa på endast legitima sidor, använd ej USB-minnen som inte tillhör användaren etc.

4.Finns det 100% skyddet?

Det finns nog ingen säkerhetsleverantör idag som kan konstaterar ett 100% skydd, men genom att samarbeta och utbilda varandra så kan vi alltid minimera riskerna och nästan få till ett 100% skydd.

Tillbaka

Prenumerera på Advitums nyhetsbrev

Om du väljer att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du att erhålla information om vad som händer på Advitum, våra utbildningar och kundevent, nyttiga blogginlägg och viktiga produktnyheter. Självklart kan du säga upp din prenumeration med en enkel knapptryckning.