Bloggat – Nyheter i Microsoft Teams

Publicerad 13 januari 2021 i Blogginlägg, Nyheter

Marcus Ekström, Advitum

Som ni kanske vet så utvecklas Teams i en rasande takt – just nu är det 131(!) olika funktioner eller uppdateringar som är under utveckling, se länk i slutet av inlägget.

Här nedan tänkte jag lyfta några funktioner som kommit senaste månaderna samt några som är i lanseringsfas. Ser ni dem inte just nu så kan man justera i vilken utsträckning man får nya funktioner i sin tenant.

Vi kommer också ägna ett av vårens Advitum Live för nyheterna i Teams, se följande länk för anmälan och mer information Advitum Live – Demonstration av nyheter i Teams – Advitum

Microsoft Viva

I början av februari lanserade Microsoft konceptet Viva som är en följd av pandemiåret 2020 och Microsofts lösning för att stödja distansarbete och förbättra samarbete, kommunikation mm. Microsoft Viva är ett antal tillägg till Microsoft Teams som erbjuder följande övergripande funktionalitet

Viva Connections
En företagsanpassad och personlig portal med nyheter, konversationer och resurser med syfte att förenkla för medarbetare och organisationer att sprida och anamma värderingar och företagskultur.

Viva Insights
Viva Insights hjälper medarbetare och organisationer att utveckla bättre och mer hälsosamma arbetsmönster med möjlighet till fokus när man behöver det. Det implementeras bland annat genom  insikter som ger möjlighet att förstå, förbättra och åtgärda eventuella utmaningar kring effektivitet och välmående

Viva Learning
Viva Learning är en plattform för att ta del av samt dela kompetens inom en organisation på personligt sätt där syftet är att lärande ska bli en naturlig del av arbetsdagen.

Viva Topics
Viva Topics använder AI för att ge medarbetaren en personlig upplevelse i befintliga appar och applikationer som knyter ihop kommunikation, kunskap, utbildning, resurser och insikter vilket effektiviserar arbetet oavsett plattform.

Olika delar av Microsoft Viva kommer att släppas under 2021.

BRUSREDUCERING

Jobbar ni hemma och er sambo dammsuger samtidigt som ni sitter i möte? Då kan automatisk brusreducering i Microsoft Teams vara räddaren i nöden för att inte bli utskälld av övriga mötesdeltagare. Teams kan alltså ta bort allt ljud som inte är tal trots att användaren inte har någon mikrofon som har stöd för detta.

Det finns 4st olika val:

  • Auto – Teams-appen bestämmer den bästa nivån för brusreducering baserat på bakgrundsljud.
  • Låg -Tar bort ljud från till exempel en datorfläkt eller en luftkonditionering. Har du musik på i bakgrunden så kommer det att höras.
  • Hög -Tar bort alla bakgrundsljud som inte är tal.
  • Av – Brusreducering är avstängt. Används om du redan sitter i en tyst miljö med en bra mikrofon.

Inställningen hittar du under din Profil -> Inställningar -> Enheter

TILLSAMMANS-LÄGE

Med nya tillsammans-läget så får man en vy som ser ut som att alla sitter i samma biosalong eller aula. Det blir enklare att se kroppsspråk och vem eller vilka som pratar. Perfekt att inleda mötena med denna vy eller vid Teams-fikat.

ÖVERFÖR MÖTEN FRÅN EN ENHET TILL EN ANNAN

När man ansluter till mötet med sin andra enhet så får man ett val att flytta mötet dit eller att ansluta så att det är två enheter aktiva. Det är vanligast att man använder två enheter samtidigt när man vill ha ljudet via datorn men visa mötet på sin andra enhet.

FÄSTA INLÄGG I ANNAN KANAL

Har ni en gemensam kanal med information där ni skulle vilja fästa vissa av inläggen så att man enkelt kan hitta tillbaka dit i ett senare skede? Markera inlägget, klicka på de tre punkterna och välj Fäst. Alla inlägg som man har valt att fästa återfinns sedan i kanalinformationen. Perfekt när nya medarbetare börjar!

GRUPPRUM

Brukar ni skapa flera olika möten när ni ska arbeta i grupper? Nu kan man enkelt som organisatör i ett möte skapa olika grupprum och tilldela platser till deltagarna i mötet. Man kan skicka ut meddelanden centralt till alla grupprum, återkalla alla till det ursprungliga mötet samt att du som organisatör kan gå in och ut i de olika rummen för att diskutera eller visa något.

CHAT I EGET FÖNSTER

Vill ni hålla igång en chatt under dagen och slippa gå in via Teams -> Chatt varje gång ett nytt meddelande kommer så kan ni nu har det i egna fönster, på samma sätt som det fungerade i Skype. Klicka på knappen enligt bilden eller dubbelklicka på chatten

APPROVALS

Approvals i Teams låter dig enkelt skapa, hantera och dela olika typer av godkännande direkt från Teams-klienten. Exempel kan vara att skicka olika Office-dokument för godkännande.

Approvals bygger på Microsoft Power Platform vilket innebär att man kan samla alla typer av godkännande genom att använda möjligheterna med exempelvis Power Automate för att bygga flöden.

Exempelvis kan man bygga ett flöde som när ett formulär är besvarat automatiskt skicka en förfrågan om godkännande vilket s i sin tur skapar och tilldelar en uppgift i Planner.

MEETING ”RECAP”

Med nya funktionen meeting-recap ger mötesdeltagare som missade mötet eller hade förhinder en möjlighet att samlat på ett ställe kunna ta del av mötet i efterhand. Delar som filer, chattar, inspelning mm i en flik som heter Details.

Det är är naturligtvis extremt användbart i olika utbildningsscenarier men även som ett stöd efter mötet för både som deltog och de som ej hade möjlighet.

NY LOBBY

Gränssnittet för möteslobbyn kommer att uppdateras och en välkommen nyhet är möjligheten att kontrollera så att endast kalenderinbjudna deltagare ges möjlighet att passera Lobbyn.

TILLSAMMANS TAR VI NÄSTA STEG

Har ni bara någon fråga, vill få struktur på alla era olika Teams eller vill ni helt enkelt byta från Skype for Business Server till Teams? Tveka inte att kontakta oss på Advitum så tar vi nästa steg tillsammans.

Länk till roadmap för Microsoft Teams

 

Tillbaka

Prenumerera på Advitums nyhetsbrev

Om du väljer att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du att erhålla information om vad som händer på Advitum, våra utbildningar och kundevent, nyttiga blogginlägg och viktiga produktnyheter. Självklart kan du säga upp din prenumeration med en enkel knapptryckning.