Bloggat – Microsoft Ignite | The Tour

Publicerad 28 april 2019 i Blogginlägg, Nyheter

Advitum på Ignite On Tour 2019

För första gången genomför Microsoft en Roadtrip med stora delar av innehållet från Microsoft Ignite och denna vecka var det dags för ett stop i Stockholm under två dagar. Advitum med kunder var naturligtvis på plats för att bevaka och ta del av de senaste trenderna och teknologierna.

Att det bara handlar om Azure, Microsoft 365 samt samarbete är väl ingen överraskning men att det endast verkade vara en session om en klassisk On-prem produkt (server 2019) var ändå lite överraskande.

Det samlade intrycket från eventet är att Microsoft fortsätter satsa stort på samarbete, säkerhet och förenklad administration.

Det som vi på Advitum vill lyfta fram från eventet är följande punkter

Windows Virtual Desktop
Under eventet demonstrerade Björn Axell från Microsoft hur Windows Virtual Desktop fungerar samt roadmap för erbjudandet. För er som inte känner till WVD så är det Windows 10 Multi-session i Azure (och endast i Azure). Demonstrationen var bra och prestanda verkade vara helt ok, trots att sessionen kördes på en server på andra sidan Atlanten.

Tyvärr har inte admingränssnittet prioriterats till den publika betan utan utförs för tillfället via Powershell. Dock ska naturligtvis allt vara klart till lanseringen av första versionen som enligt Björn troligen sker under 2019.

Sammantaget ser det riktigt intressant ut och det blir spännande att se vad Microsofts olika partners såsom Citrix kommer att tillföra i form av mervärde i sina produkter.

Teams
Vi på Advitum har använt Teams under en längre period och fått en bra effekt i form av förenklat samarbete och informationsspridning. Under eventet hölls flertalet sessioner om Teams, både tekniska och strategiska och det råder ingen tvekan om att utvecklingen går väldigt fort med integrationer mellan delarna i Microsoft 365 och Teams är och kommer att förbli den centrala punkten där organisationens anställda samarbetar och tar del av information.

Ett varningens finger dock, det är oerhört viktigt med en plan för införandet och att man utgår ifrån behovet hos slutanvändaren, ”Whats in it for me?”.

Säkerhet
Microsoft har länge fokuserat stort på säkerhet och med miljarder inloggningar och intrångsförsök mot sina interna och externa tjänster har man en enorm mängd olika signaler som man kan använda för att snabbt identifiera och motverka illvilliga attacker.

Microsofts stora incitament för organisationer att flytta stora delar av sin IT till Azure baseras helt enkelt på att Microsoft menar att de kan skydda organisationen bättre än vad man själv kan åstadkomma on-prem eftersom man får ta del av det som skapas för alla andra miljontals användare i form av intelligent och villkorsbaserad åtkomst till olika tjänster och effektivt skydd mot attacker.

Spontant tror jag att Microsoft kommer att lyckas med sin plan och fler och fler organisationer ser fördelarna med att dra nytta av dessa synergieffekter.

Sammanfattning
Sammantaget var Ignite i Stockholm ett trevligt Event och förhoppningsvis blir det ett återkommande event, dock kunde vi inte höra om de planerna fanns, det ska förmodligen ske en del utvärdering innan det beslutes tas.

Tillbaka

Prenumerera på Advitums nyhetsbrev

Om du väljer att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du att erhålla information om vad som händer på Advitum, våra utbildningar och kundevent, nyttiga blogginlägg och viktiga produktnyheter. Självklart kan du säga upp din prenumeration med en enkel knapptryckning.