Bloggat – Mer från Citrix Summit (XenServer 7.1)

Publicerad 15 januari 2017 i Blogginlägg
Markus Lundberg

Markus Lundberg

Citrix XenServer, produkten som har hamnat lite på efterkälken och inte varit lika heta som Cloud, HDX, LTSR osv i Citrix produktflora. På Summit fick XenServer en viss upprättelse och uppskattning för var det är,  en fantastisk produkt.

Long Term Stable Release
XenServer 7.1 kommer att göras tillgängligt under Q1 och man kastar in en del intressanta nyheter i och med lanseringen. Citrix XenApp och XenDesktop har kunnat installeras i en version som benämns som LTSR (Long Term Stable Release) vilket har garanterat produktversionens tillgänglighet för en lång tid framöver.

Miljöer som är känsliga för förändringar, uppdateringar har rekommenderats att köra på LTSR releasen. I och med version 7.1 så kommer även XenServer som LTSR release, vilket ger support på hypervisorn i 10 år!

Live-patchning
Citrix introducerar också Live patchning av XenServer, vilket är en våt dröm för administratören som nu kan uppdatera XenServer utan att behöva göra någon migrering eller nedstängning av VMs.

PVS-accelerator
PVS-accelerator är också en intressant ny feature som enligt uppgift skall kunna minska belastningen på nätverket för en PVS-miljö med 98%, Detta görs möjligt med en integrerad cache på XenServer-hosten, vilket bör kunna minska risken för boot-storms i exempelvis en större VDI-miljö där många maskiner skall startas samtidigt.

Hyper-Converged Infrastructure
HCI (Hyper-Converged Infrastructure) blev omnämnt i båda keynotes som en tänkbar lösning för Citrix XenApp och XenDesktop miljöer. Istället för att bygga ett system med hostar, nätverk och storage köper man en appliancebox där konfigurationen är ihopbyggd i en enhet, behöver man sedan skala ut så köper man flera appliances.

De HCI appliances som finns på marknaden idag kan oftast hantera såväl vmware som hyper-v eller så har de egenutvecklade hypervisors inbyggda från fabrik. Det produkter från HPE, Nutanix, Atlantis mfl kommer att köra XenServer i botten, vilket ger tillgång till bland annat PVS-accelerator, integration med Nvidia-kort mm som finns i XenServer

Tillbaka

Prenumerera på Advitums nyhetsbrev

Om du väljer att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du att erhålla information om vad som händer på Advitum, våra utbildningar och kundevent, nyttiga blogginlägg och viktiga produktnyheter. Självklart kan du säga upp din prenumeration med en enkel knapptryckning.