Bloggat – Citrix Synergy 2017 Update

Publicerad 24 maj 2017 i Blogginlägg

Den första keynoten. som benämns ”Vision Keynote” leds av Kirill Tatarinov President och CEO , Tim Minahan Senior Vice Presidentand CMO samt PJ Hough Senior Vice President of Product. Under keynoten får vi veta att Citrix förändras och visionen är ett helt nytt fokus på säkerhet och man hoppas på att bli cutting edge som den nya typen av säkerhetsföretag.

Under keynoten får vi även se finalisterna i  Citrix Innovation award, och det pratas varmt om samarbetet med Microsoft. Vidare lanseras nya begrepp/produkter som vi kommer att titta närmare på under veckan.

Citrix Analytics Services

Tydligt fokus från Citrix på att vara en nyckelspelare i kundernas säkerhetstänk. Som en del av detta fick vi lära oss mer om Citrix Analytics Services.

Tanken är här att vända på tanken om zoner så som intern / DMZ och internet och istället följa användarens beteende och beroende på var användaren är, vad användaren gör och hur användaren normalt brukar göra på ett bättre sätt kunna se och förhindra att data och sessioner stjäls.

Man vinner dessutom användarvänlighet med denna metod. Användaren kan beroende av risknivå få tillgång till olika nivåer av företagets resurser, få större restriktioner beroende på var och vad användaren gör eller helt blockeras om användaren helt plötsligt loggar in från ett land på andra sidan jorden när användaren var i Sverige för 10 minuter sedan.

IT-administratörerna får ett skydd som automatiskt arbetar för dem, får inblick i hur användarna arbetar med IT resurserna och dessutom så väcks man inte mitt i natten av att något har hänt, det ser man morgonen efter när man kommer till jobbet och ser att användaren nyttjade resurser på ett sätt som var onormalt, sedan till exempel automatiskt utmanades med OTP och efter det temporärt blockerades.

Att följa användaren i säkerhetstänket istället för våra traditionella zoner är vägen framåt i vår molnintensiva och mobila verklighet.

”Cloud First” är Citrix melodi, man är dock fullt medveten om att merparten av kunderna ännu inte nyttjar hela eller i många fall någon av Cloud-produkterna ännu,  därför låter Analytics Service dig samla in från anslutna miljöer (On premise, hybrid eller cloud) för att bygga trender kring attacker och tillvägagångssätt. Själva tjänsten är dock en molntjänst, åtkomlig när du behöver den bäst.

Detta kombinerat med MAS för Netscaler kommer göra att vi ser mer, kan man se så kan man agera och det är en framtid som ger oss möjligheten att faktiskt proaktivt samt under själva attacken hantera det hot som kommer in på ett vis som stör användaren så lite som möjligt samtidigt som vi får mer kontroll än vad vi tidigare haft.

Citrix Unified Workspace service

Det första vi tänkte var, ny Storefront, men detta är så mycket mera, istället för att bara leverera appar får vi nu tillgång till en plattform, ett workspace där vi verkligen kommer åt alla arbetsverktyg, såsom sharefiledokument, websidor och mobila appar, från ett enda gränssnitt.

Software Defeined Perimeter

Gränsnittet är adaptivt, så det visar bara de funktioner som finns tillgängliga från den aktuella enheten från det aktuella nätverket för den aktuella användaren. Vilket innebär att användaren inte behöver tänka på hur man skall komma åt sin data, utan systemet väljer själv det sätt som är lämpligast utifrån vilken enhet och nätverk som används. Detta är också givetvis integrerat med Citrix unified Workspace.

Vi får även en lektion i hur man stävjar tidstjuvar, och hur man frigör 15 min per 2 timmar som användare,  genom att implementera olika Citrixprodukter och arbetssätt. För IT administratören finns det totalt 20h/månad att spara in. Givetvis finns de nya lanseringarna med i beräkningen.

Vi kommer naturligtvis att fortsätta blogga från Citrix Synergy närmaste dagarna och de kommer det mer detaljer kring respektive område, på återhörande.

Markus Lundberg
Seth Lindholm

Peter Eriksson

 

Tillbaka

Prenumerera på Advitums nyhetsbrev

Om du väljer att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du att erhålla information om vad som händer på Advitum, våra utbildningar och kundevent, nyttiga blogginlägg och viktiga produktnyheter. Självklart kan du säga upp din prenumeration med en enkel knapptryckning.