Bloggat – Citrix Synergy 2018

Publicerad 11 maj 2018 i Blogginlägg

Seth Lindholm, Advitum

This is how the future works!

Workspace och cloud first

Under mina dagar på Citrix synergy upplevde jag för första gången att vägen till molnet går att göra på ett sömlöst vis.

Citrix workspace och dess app var nyheter som med hjälp av den connector till citrix cloud som nu finns tillgänglig gör att du kan välja att ha ett ”Cloud first” tänk som inte tvingar ett direkt avslut / olika urler till den miljö man har on premise.

Att Citrix workspace app ersätter Citrix Reciever är den långsiktiga planen, men det skall tilläggas att det just nu är en sanning med modifikation.

Många av Citrix kunder är inte än redo att göra ett helt break med sin on premise miljö. En del kunder kommer kanske inte att bli det på mycket länge och då är Recievern fortfarande ett bra val.

Därför har Citrix lyssnat och skapat en connector som du placerar på en windows-server och som sedan genom outbound traffik på 443 alltså SSL presenterar dina applikationer för Workspace.

På det sättet kan man dra nytta av Citrix Cloud och Workspace utan att bryta med sina on premise servrar. Detta med den tillagda bonus att dina SAAS applikationer på ett mycket enkelt vis kan få single sign on tillsammans med dina applikationer on premise och de som finns i molnet.

Står du i tankar om att bygga ny citrix miljö? Då är det absolut ett läge att fundera om det är den traditionella on premise vägen man vill gå fullt ut eller om man vill göra ett lyft mot att nå en miljö förberedd för Cloud. Båda vägarna är numera i mina ögon bra alternativ och vilken man till slut väljer handlar mer om hur just din organisations applikationer ser ut och var användarna loggar in för någonstans för att vara produktiva.

För att försöka göra mig själv klar över vad skillnaden på reciver och workspace app
Endast on prem lösningar = Citrix Reciever
Onprem, SAS appar, Cloud desktops och appar = Citrix workspace app

Det finns mycket mer att säga om både workspaces och Citrix Cloud, bra ställen att börja på hittar du nedan.

https://www.citrix.se/products/workspace-app/

Top 6 Questions on Workspace

https://www.citrix.se/products/citrix-workspace/form/overview-demo/thank-you.html

Cirix Netscaler Gateway Service

Som IT-konsult upplever man ibland något som man direkt känner ”oj då! är det jag lärt mig snart utdaterat då” och det i sig är inte konstigt men det ger ett litet sting i hjärteroten när man inser att mängden av förenklingar som gjorts i molntjänsten Netscaler Gateway service förmodligen kommer peka en del av kunderna mot detta alternativ, de som är redo att adoptera en mer molnbaserad lösning och som kommer bygga sin IT med hjälp av SAS appar och molnbaserade desktops vill säga.

Netscaler Gateway Service konfigurerar man jämförelsevis mycket snabbt och det finns redan fördefinierade mallar för att koppla på SAS applikationer som Office 365, G siute mm, ca 50 av de största finns redan och den listan kommer växa.

Är det en direkt ersättningsprodukt till Citrix Netscaler ADC? Absolut inte, det är ett enkelt sätt att ta sig upp på benen i molnet och komma igång med Workspace och SAS applikationer samt ett enkelt sätt att få Single Sign On att fungera för dessa. VPN kapacitet saknas fortfarande men det är på gång.

Jag blev intresserad och kommer sätta upp en POC hos oss på Advitum för att kunna visa mer handgripligt vad man kan göra och vad som ännu är begränsningar. Detta göra att du som kund gärna får höra av dig och komma och dema lite om det är av intresse.

Ps. Det är mannen till höger om mig som kommer göra min kunskap värdelös om några år Vijaya Raghavan som leder arbetet med Gateway services.

Netscaler MAS Management and Analytics System

Jag kommer alltid att rekommendera att man sätter upp en MAS när man har en Citrix ADC (Netscaler) i nätverket,  du får så mycket gratis genom att bara ha den på plats. Förutom att du får möjligheten att göra configuration audits mot din egen konfiguration och därmed på ett bättre sätt efterfölja best practices så får du larm om din miljö, syslogserver, analysverktyg för ICA, HDX och web samt backuper som lyfts ur Citrix Netscaler ADC. Detta är bara grundfunktionerna och vill man kan man dyka ännu djupare i analys av data och automatisering av konfiguration.

Stylebooks, vilket är ett sätt att automatisera och standardisera konfiguration i Citrix ADC (Netscaler) saknar viss vanlig men komplexa konfigurationer, Citrix lyssnade och kommer implementera ADFS Stylebooks för alla de versioner som skiljer sig.

På Synergy fick vi reda på att en av de senaste builds som släppts av MAS 12.0 har dragits med problem som gjort att MAS slutade svara. Det är löst och en uppgradering av systemet går snabbt att göra om du har upplevt detta.

Citrix ADC (Netscaler)

Årets Synergy handlade mer om vad man kan påverka för att få till nya funktioner i Netscaler än om att fundera över de som finns för mig, häftigt att få träffa så många av de som faktiskt utvecklar koden, bygger funktionerna i Citrix ADC. Detta som helt vanlig Citrix partner.

Rockstjärnan i Citrix Netscaler världen Dileep Reddem (känd som den ingenjör som löser alla problem) och jag fick en stund att prata om hur man bättre kan autentiserar sig med Netscalern som IDP, jag berättade om ett case jag driver för att få Citrix ADC (Netscalern) att bättre svara upp mot hur svenska IIS har bestämt att federationer skall gå till och det kommer nu att arbetas med i kommande releaser av Citrix ADC.

På det hela taget är jag glad att ett så stort företag som Citrix faktiskt lyssnar och visar på att man hela tiden driver utvecklingen framåt.

Det är sällan man träffar så många Citrix ADC (Netscaler) kollegor på ett och samma ställe, kul att se och prata med dem alla och jag hoppas vi ses igen nästa år.

Jag vill också passa på att nämna att jag även lyckades certifiera mig  i Netscaler 12 som extra körsbär på topp.

Nu är det bara slutpartyt på House of Blues kvar och sedan tillbaka till Sverige och vad jag hoppas är en riktigt fin värmebölja där med.

Vill du veta mer om Workspace App och alla andra nyheter på Synergy så kommer vi att berätta allt på vårt Advitum Tech Update 18 juni, läs mer och anmäl dig HÄR

Vill du vara med nästa år och uppleva detta event och bli inspirerad till nya lösningar – hör av dig till någon av oss och berätta det så ser vi till att åka tillsammans nästa gång, då är det 30 års jubileum.

Tillbaka

Prenumerera på Advitums nyhetsbrev

Om du väljer att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du att erhålla information om vad som händer på Advitum, våra utbildningar och kundevent, nyttiga blogginlägg och viktiga produktnyheter. Självklart kan du säga upp din prenumeration med en enkel knapptryckning.