Bloggat – Advitum på Citrix Summit 2018

Publicerad 11 januari 2018 i Blogginlägg

Nu är Citrix Summit slut för denna gången och vi på Advitum har tagit med oss en massa nyttig information såsom produktnyheter, framtidsplaner och mycket mer. Denna information kommer vi sedan använda för att du som kund ska erhålla ännu mer affärsnytta av din investering i Citrix.

Vi passade också på att certifiera oss på den senaste versionen av Netscaler för att kunna erbjuda bättre kompetens när vi hjälper våra kunder.

Eventet är under NDA, vilket betyder att vi inte kan berätta om alla nyheter, men huvuddelen har vi försökt sammanfatta i följande inlägg.

Trender

Under eventet står det klart att Citrix ska med på Cloud-tåget, vilket inte är speciellt förvånande och man har under många år arbetat med en strategi för Cloud som nu börjar ta form.

Övergripande kan man konstatera att Citrix har förstått att det inte är svart eller vitt och istället anpassat sitt erbjudande helt och hållet till en Hybrid-lösning där egentligen hela deras produktlinje på sikt ska finnas som en valbar Cloud-tjänst.

Som kuriosa kan det vara kul att veta att Citrix moln hittas under domännamnet Cloud.com.

Utöver Cloud har Citrix ett fokus på att erbjuda användarna en helhetslösning där även andra komponenter såsom SaaS, Web-applikationer och användarens data samlas i en lösning, kallad Citrix Workspace, som man utvecklar med en rasande fart.

Som erfarna Citrix-administratörer gläds vi också extra åt att man tar ett helhetsgrepp och försöker samla alla adminverktyg i en vy.

Cloud

Citrix arbetar fokuserat med att erbjuda sina olika produkter som Cloud-tjänst och man har drygt 10 tillgängliga i dagsläget, bland annat XenApp/XenDesktop services, Netscaler Gateway services, Sharefile, Netscaler MA Service, Citrix Workspace och SmartCheck.

En annan intressant satsning är det som kallas Citrix Analytics som samlar in information om data, enheter, användare och applikationer från alla olika Citrix-produkter  (on-prem och Cloud) och analyserar informationen genom AI. Syftet är att med hjälp av insamlad data i realtid kunna skydda mot avvikelser som i sin tur kan bero på datastöld eller liknande.

Exempelvis om en användare helt plötsligt laddar ned en stor mängd känsliga filer från Sharefile, något som han aldrig gjort tidigare, kan Citrix Analytics stoppa nedladdningen och meddela IT-avdelningen, Citrix Analytics finns i pre-view nu.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att många kunder har nytta av att börja använda någon eller några av dessa tjänster, dels avseende funktion men även på grund av att man slipper en hel del komplexitet med en on-prem variant av tjänsten.

XenApp / XenDesktop

Ingen ny XenApp & XenDesktop offentliggjordes, men vi kan vara säkra på att dessa produkter kommer följa planen med ny release ungefär varje kvartal.

7.16 lanserades nyligen och jag skulle vilja skriva lite om en doldis bland nyheterna i releasen.

EDT- Enlightened Data Transport  som är en Citrixprodukt rakt igenom, vilket innebär att du inte hittar denna teknik någon annanstans.
Förenklat kan man sammanfatta det med att man kombinerar kommunikationsprotokollen TCP och UDP, TCP känt för att vara stabilt och robust, UDP känt för att vara mindre feltolerant men ruskigt snabbt.

Om man nu vill plocka russinen ur kakan är EDT perfekt. Där man bygger på UDP, men bygger in en fallback funktion till TCP om inte UDP paketen skulle komma fram. Embryot till EDT kom förvisso i 7.13, men då det som sagt är lite av en doldis kanske någon har missat detta. i och med 7.16 är EDT aktiverat som standard. EDT kommer inte minska bandbredden som krävs, snarare lite tvärtom, men det kommer öka hastigheten på överförigen av datan.

Citrix Workspace Service

Citrix Workspace Service är en Cloud-tjänst men vi tyckte att den förtjänade ett eget avsnitt i vår sammanfattning av Citrix Summit.

Syftet med Citrix Workspace Service är att tillhandahålla en vy för användaren där alla olika appar och användarens data samlas. Med funktioner som SSO mot andra molntjänster, åtkomst till data och on-prem XenApp/XenDesktop miljöer är användarupplevelsen faktiskt riktigt tilltalande.

Flera andra spelare i branschen arbetar med liknande lösningar och det ska bli intressant att se hur snabbt denna typ av lösningar slår igenom på bred front.

Netscaler / Netscaler SD-WAN

Under eventet förstår man att Citrix satsar stort på detta område, man ser Netscaler och Netscaler SD-WAN som en viktig komponent i kundernas hybridlösningar där delar av IT-miljön finns on-prem och övrig IT-miljö fördelad på olika publika Cloud-tjänster.

En stor del av satsningen är att certifiera Netscaler-produkterna för de mest populära publika Cloud-tjänsterna, vilket man kommit långt med och i dagsläget stöds bland annat AWS, Azure, Google och Oracle. Genom detta kan man som kund enkelt förlänga sin Netscaler-infrastruktur till de olika Cloud-tjänsterna man använder och dra nytta av lastbalansering, säkerhet, optimering osv som man får genom Netscaler i sin IT-miljö on-prem.

Citrix Netscaler SD-WAN har ökat stort under 2017 och nu arbetar man med att ta fram ett erbjudande för SMB-segmentet vilket passar väldigt bra för den svenska marknaden och under våren kommer flera lanseringar som innebär att även mindre organisationer kan dra nytta av på ett kostnadseffektivt sätt.

De största fördelarna med SD-WAN är att man virtualiserar hela sitt WAN och har möjlighet att styra och optimera trafik samt även erhålla intelligent och automatiserad redundans med exempelvis ett 4G abonnemang på ett lokalkontor.

 

En annan intressant nyhet kring SD-WAN är att man precis som med Netscaler numera kan välja att köpa det som en tjänst med en månadskostnad istället för att göra en investering.

Sharefile

Citrix Sharefile är en väldigt mogen produkt och är marknadsledande inom flera segment kring hantering av data. Det Citrix nu bland annat arbetar fokuserat kring är att med hjälp av connectorer möjliggöra att andra tjänster konsolideras till en vy via Sharefile, bland annat Onedrive, Box, Dropbox mm.

Detta innebär att man med hjälp av Citrix Sharefile kan samla många olika fildelningstjänster i ett Citrix Sharefile klienten som fungerar i princip på alla plattformar och i alla miljöer, även i XenApp/XenDesktop miljöer där huvuddelen av övriga tjänster inte fungerar lika bra,

Workspace Hub

Vi har tidigare skrivit om tunna klienter i form av Raspberry Pi´s. Nu har man jobbat vidare på detta koncept, och gjort det till flagskeppet i Citrix IoT satsning. En Raspberry Pi där du skall kunna använda din Pi som smartkortläsare mm. Lite oklart vad som går under NDA men produkterna väntas finnas tillgängliga under Q1 2018, så de är bara runt hörnet.  Vi tycker att produkten kan bli väldigt intressant för våra kunder och vi kommer att lägga vantarna på tekniken så fort vi har möjlighet.

ControlUp

Vi träffade också ControlUp på eventet och de hade ett par intressanta nyheter som vi gärna delar med oss av

1.Netscaler
I den senaste versionen har man lagt till stöd för att övervaka och managera sina Netscaler, ett steg i att få ett ännu mera komplett verktyg för hela sin Citrix-miljö.

2.Nvidia prestanda
En annan intressant nyhet är att man i senaste versionen kan se detaljerad information kring hur Nvidia-kort fungerar i Citrix-miljön, något som varit lite svårt att se tydligt tidigare.

Vill ni veta mer om Citrix är ni självklart välkomna att kontakta oss på Advitum!

Tillbaka

Prenumerera på Advitums nyhetsbrev

Om du väljer att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du att erhålla information om vad som händer på Advitum, våra utbildningar och kundevent, nyttiga blogginlägg och viktiga produktnyheter. Självklart kan du säga upp din prenumeration med en enkel knapptryckning.