Azure AD Connect v.1 kommer sluta fungera

Publicerad 14 september 2023 i Advitum Svarar, Blogginlägg, Nyheter
Seth Lindholm, Lösningsarkitekt hos Advitum

1a oktober kommer Azure AD Connect v.1 inte längre att fungera, Microsoft kommer att sluta acceptera anslutningsförsök från Azure AD connect v.1 och tidigare. Det är alltså hög tid att kontrollera vad ni har för version. Decommissioning Azure AD Connect V1 – Microsoft Entra | Microsoft Learn

Det kan vara lite lurigt, man kan till exempel ha valt att Azure AD connect skall göra auto upgrade, men sen glömt att låta servern göra uppslag ut mot Microsoft. Gå in och kontrollera er version, det tar inte många minuter och det kommer bli tråkigt 1a oktober om det inte görs. Enklast är att kontrollera version i lägg till ta bort program.

Om det är så att ni har version 1 kan man fundera på om ni verkligen behöver Azure AD connect eller om det räcker med Azure AD connect cloud sync. Min uppfattning är att kunder som arbetar med attribut, skriver ner grupper mm tillbaka till AD skall ha Azure AD connect men en hel jämförelse av de två produkterna kan du läsa om på länken här What is Azure AD Connect cloud sync? – Microsoft Entra | Microsoft Learn  

Har man bestämt sig för att uppgradera kan man göra det på två vis, in place upgrade eller genom en swing migration.

In place är lättast och att rekommendera om man inte samtidigt vill flytta eller göra en decommission på servern som Azure AD connect ligger på.

Swing migration betyder att du sätter upp en ny server och ser till att den tar över rollen som aktiv när allt är klart. Inga avbrott, inga problem. Vill man ha kontroll på hela processen och göra det stegvis så är detta bäst. Har man tidigare installerat Azure Ad connect med ett vanligt konto, alltså inte ett group managed service account är detta vägen för att göra om och göra rätt. Har man lagt Azure AD connect rollen på en domänkontrollant, vilket man inte skall enligt Microsofts best practices så är detta bästa vägen att flytta ut Azure AD connect till en egen server.

 

Azure AD connect känns lätt, efter att man satt upp den så står den bara där och fungerar, se till att det fortsätter kännas så genom att kontrollera er uppsättning idag och gör enligt Microsofts best practices.

 

Vill du dokumentera er uppsättning och kanske till och med jämföra konfiguration innan en swing migration finns ett bra verktyg för det: GitHub – microsoft/AADConnectConfigDocumenter: AAD Connect configuration documenter is a tool to generate documentation of an AAD Connect installation.

 

In och kolla nu, behöver du hjälp finns vi bara ett samtal bort.

 

Tillbaka

Prenumerera på Advitums nyhetsbrev

Om du väljer att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du att erhålla information om vad som händer på Advitum, våra utbildningar och kundevent, nyttiga blogginlägg och viktiga produktnyheter. Självklart kan du säga upp din prenumeration med en enkel knapptryckning.