Årskrönika 2021

Publicerad 26 december 2021 i Blogginlägg, Nyheter

Dags att summera året 2021. Vi på Advitum tar med oss många positiva minnen och erfarenheter från året som gått. Naturligtvis ligger pandemin som en tung skugga över året men i denna årskrönika har jag valt att fokusera på mer positiva händelser men även en och annan utmaning och avslutningsvis så klart en liten titt i spåkulan inför 2022. 

Samma dag som jag började skriva denna årskrönika så offentliggör två svenska kommuner att de är hackade med allvarliga konsekvenser för medborgare och olika samhällsfunktioner som följd. Under året har det med all tydlighet stått klart att arbetat med IT-säkerhet är något som tyvärr ofta är eftersatt. Många är dessutom medvetna om att risken för IT-intrång är överhängande. 

På den positiva sidan är att vår upplevelse också är att medvetenheten kring vikten av kontinuerligt arbete med IT-säkerheten har ökat. Frågan kring IT-säkerhet hamnar oftare i ledningsgrupper och i styrelser nu jämfört med för några år sedan, vilket så klart medför att man sätter mer fokus på satsningar för att öka IT-säkerheten. 

Vi på Advitum utvecklar hela tiden vårt erbjudande inom IT-säkerhet och jag kan med gott samvete påstå att vi kan hjälpa våra kunder, oavsett vilken nivå man befinner sig för tillfället. Har er organisation inte genomfört en IT-säkerhetsanalys så kan jag verkligen rekommendera att boka in det. Rapporten ger en bra nulägesanalys till ledningen samtidigt blir det tydligt vilka uppgifter som skall prioriteras.

Nytt huvudkontor

I slutet av året flyttade vi äntligen till vårt nya huvudkontor i Kalmar där vi satsat stort på att skapa en kreativ, välkomnande och effektiv arbetsplats. Vi har också dragit lärdom av de insikter vi fått av hur våra medarbetare vill arbeta i framtiden. Exempelvis har vi etablerat en större yta för att att umgås, genomföra spontana möten, kundevent och bara trivas.

2021 är också det år hittills i Advitums historia då vi fått hälsa flest nya kunder och flest nya medarbetare välkomna till oss.

Som VD känns det fantastiskt att vår vision att ha branschens mest nöjda kunder och medarbetare (eNPS=100 och NPS=96) verkligen bär frukt och att som företag verkligen ge ett värde till medarbetare, kunder och hela samhället.  

Vår ökade marknadsandel har medfört att vi implementerar en servicedesk med dedikerad personal för att kunna sätta fullt fokus på att leverera branschens bästa support och service. Detta görs naturligtvis parallellt med att vår konsultorganisation fortsätter leverera expertkompetens inom IT-infrastruktur och IT-säkerhet. 

Från 2021 tar vi också med oss det stora intresset ni visat kring vår satsning Advitum Live med korta, informativa online-sessioner inom aktuella områden såsom IT-säkerhet, Azure, IT-strategi mm. Vi ser redan fram emot att får informera och utbilda er under våren 2022. (vill du se något av tidigare Advitum Live hittar du dem här: Advitum LIVE-arkiv )

Under 2021 gjorde vi också en stor satsning kring att öka möjligheten att hjälpa fler kunder och ha ett tätare samarbete med dem. Satsningen innebar att vi anställde en kundansvarig säljare för att kunna långsiktigt hjälpa våra kunder med digitaliseringsresan.

Vad händer nästa år?

Under 2022 kommer alltmer att handla om IT-säkerhet. Ingen organisationer kan längre säga ”Det finns inget hos oss någon vill ha”. Hackarna skjuter ”brett” och attackerar direkt där det finns brister. 

Många organisationer i Sverige omfattas av NIS (The Directive on Security of Network and Information Systems) version 2 som är ett lagkrav kring hur säkerhet i nätverk och informationssystem hanteras (läs mer här: NIS-direktivet (msb.se)). På länken finns mycket information, även nyttigt för de organisationer som inte omfattas av direktivet. 

En annan större händelse 2022 är att Microsofts svenska Azure-datacenter på allvar kommer att driftsättas och organisationer ges möjlighet att flytta sin Microsoft 365 data till Sverige. Lite spännande fakta är att det är Microsofts första datacenter som har nollutsläpp från dag 1. Vilket är en stor fördel för framför allt klimatet men så klart för många svenska organisationer i deras hållbarhetsarbete. För dig som slutkund är det också intressant att svarstiderna minskar med 7-10 gånger jämfört med regionen West Europe. Samtidigt som datan stannar inom Sverige. 

Ur ett Advitum-perspektiv så har vi mycket att se fram emot. Arbetet fortgår med att upprätthålla branschens mest nöjda kunder och medarbetare samtidigt som vi planerar att expandera både i Kalmar, Lund och Växjö med fler duktiga och serviceinriktade kollegor. Är du intresserad av att bli kund till oss eller är nyfiken på hur det är att arbeta hos oss, tveka inte, kontakta mig!

Stort tack till kunder, partners, kollegor, vänner & leverantörer för ett fantastiskt 2021!

Gott Nytt År !

Markus Persson, VD Advitum 

Tillbaka

Prenumerera på Advitums nyhetsbrev

Om du väljer att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du att erhålla information om vad som händer på Advitum, våra utbildningar och kundevent, nyttiga blogginlägg och viktiga produktnyheter. Självklart kan du säga upp din prenumeration med en enkel knapptryckning.