Bloggat – Citrix Intelligent Workspace

Publicerad 27 maj 2019 i Blogginlägg, Nyheter

Citrix tidigare uppköp Sapho blir integrerat i vad man på Citrix Synergy 2019 benämner som ”Intelligent Workspace”.

Centralt i Citrix Workspace dyker nu en ”feed” upp liknande det vi är vana vid från exempelvis Facebook och LinkedIn. Vad skall feeden fyllas med då? Här har inte tanken varit semesterfoton eller bilder på mat, utan målet är att minska antalet gånger du behöver skifta fokus mellan olika appar, webbsidor mm. Med målet att göra enkla uppgifter som stjäl tid mera strömlinjeformade.

Målet blir att användaren skall kunna få mer gjort i samma vy, kanske enklare uppgifter som normalt kräver att man loggar in i en applikation, får man nu presenterat i en listvy där man snabbt kan beta av enklare uppgifter som att godkänna utlägg, få en notis om att ett prospect man jobbat med fått godkänt, eller att det finns nya filer uppladdade på projektets arbetsyta. Ledighetsansökningar kan även behandlas enkelt utan att någon behöver byta fokus från arbetsytan.

Hur kopplar man samman affärssystemet med Citrix workspace då? Jo, genom att använda de inbyggda APIer som finns till de vanligaste apparna kan man hämta ut informationen via API, och även skicka tillbaka data samma väg. Då Citrix redan har sett till så att du har singel-sign-on mot programmen i workspace krävs ingen ytterligare authentisering.

Citrix släpper ett gäng av de vanligaste apparna där integrationen redan finns färdig, som exempelvis Office 365, SAP, G-suite och några andra.

Man kan via API-erna till dessa bygga micro-appar, som kan publiceras till användarnas workspace, kanske en micro-app för att lägga ett helpdeskärende, eller en för att skicka ut notiser om när lönespecifikationen finns färdig.

Användaren kan själv välja huruvida de olika microapparna skall synas i deras feed med hjälp av en nytillkommen Action-meny:

Workspace-appen finns ju givetvis tillgänglig till mobila enheter, och det vet vi ju redan att feed-layouten funkar på mobiltelefoner. Känns smidigt att kunna beta av lite uppgifter via mobilen medan man väntar på flyget eller då det är 5 minuter kvar tills mötet skall börja.

Citrix har givetvis räknat på hur mycket produktivare man blir om alla små göromål under arbetsdagen i samma vy, och har kommit fram till att det finns 51 minuter att spara på varje arbetsdag bara genom att jobba smartare. Det blir ungefär 187 timmar per år som den anställde kan ägna åt andra uppgifter.

Intelligent workspace är en utökning av Citrix erbjudande i Citrix Cloud, men sluta inte att läsa där, för snart kan du fullt ut integrera din on-premise Citrixmiljö med Citrix cloud, vilket gör att första steget med en Citrixmiljö i molnet har blivit lite mindre.

Micro-app funktionaliteten kommer att vara en del av licenserna Workspace premium och Workspace premium plus, och funktionaliteten förväntas rullas ut i slutet av året.

Tillbaka

Prenumerera på Advitums nyhetsbrev

Om du väljer att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du att erhålla information om vad som händer på Advitum, våra utbildningar och kundevent, nyttiga blogginlägg och viktiga produktnyheter. Självklart kan du säga upp din prenumeration med en enkel knapptryckning.